Pennun ostajan opas

Rodun valinta: Kannattaa katsella koirakirjoja, kierrellä näyttelyissä ja kysellä kasvattajilta / omistajilta. Jos jollain tutullasi on rotu joka kiinnostaa. AINA KANNATTAA PEREHTYÄ ROTUUN MITÄ ON HANKKIMASSA.
Ottaa selville mihin tarkoitukseen rotu on kehitetty. Vaikka koirilla on yksilöllisiä eroja. Rotuominaisuudet ovat silti yllättävän vahvoja.
1.     metsästyskoirat: itsepäisiä, riistavietti vie.
2.     palveluskoirat: tarvitsevat paljon tekemistä päälleen ja liikuntaa
3.     paimenkoirat: tarvitsevat liikuntaa ja aktiivisia muutenkin
4.     kääpiökoirat: yllättävän suuri ego
5.     vahtikoirat: vahtivietti, reviirin laajentaminen, liikunta, sosiaalisuus
Kun olet päättänyt hankkia koiran, mieti seuraavia asioita
-koko
-miten järjestät sen hoidon jos liikut paljon
-missä ja miten koiraa pidät ja onko sinulla myös aikaa sille. (elinikä n7-16v)
Koira ei ole koriste esine.
Terveys
-sekarotuinen ei ole välttämättä sen terveempi kun puhdasrotuinen. Pahimmassa tapauksessa siinä on kaikki samat sairaudet mitä roduista löytyy.
-paperittomat koirat ei ole välttämättä sitä mitä sanotaan. Rekisteritodistus koiralle takaa sen että vanhemmat ovat tiedossa ja pentue täyttää kennelliiton vaatimukset. Rekisteritodistus maksaa halvimmillaan pennulle 40e. kun kasvattaja on rotuyhdistyksen ja kennelliiton jäsen. Se ei voi olla syy miksi pentua ei rekisteröitäisi.
Kun olet valinnut sopivan rodun.
Älä osta pentua ilman että sinulla on jotain tietoa myyjästä, älä varaa pentua ilman että sinulla on tietoa myyjästä. Vaadi aina tosite ostamastasi koirasta (esim. kennelliiton myyntisopimus).
Ostaja ei saa paperittomalle koiralle jälkeenpäin papereita vaikka olisi kuinka puhdasrotuiset vanhemmat.
Kasvattaja on ihminen joka teettää nartullaan pennut, hänellä voi 1 tai 10 koiraa. Hänellä voi olla pennut kerran vuodessa tai useammat. Monesti hänellä on kennelnimi.
Kasvattajista saat tietoa rotuyhdistysten sivuilta ja kennelliitosta, käy katselemassa kasvattajien sivuja  ja ota yhteyttä heihin. koiranetissä voit rauhassa tehdä omia päätelmiä kasvattajien aktiivisuudesta näyttelyiden ja terveystutkimusten suhteen ja minkälaisia vanhempia on käytetty.
http://jalostus.kennelliitto.fi/
Kaikki pennunostajat  ei tietenkään halua käydä näyttelyissä, eikä ketään voi pakottaa, mutta mielestäni ainakin kasvattajan on hyvä hankkia koirilleen jonkinlainen näyttelytulos ja terveys tarkistaa vanhemmat joita aiotaan käyttää jalostukseen.
koiran hinta: yleensä yhdistys antaa suositushinnan pennulle. Pennun hinta voi vaihdella vanhempien meriittien mukaan, ehkä tärkeämpää kuin näyttelytulokset ovat vanhemmat ovat minimi terveys tarkastettuja. Lisäksi pennuille  mahd. eläinlääkärin tarkastus, sirutus ( pakollinen rekisteröintiin, madotukset ovat kunnossa.
ELI:  tutustu rotuun, kasvattajaan, vanhempiin, pentuun ennen ostopäätöstä!!!



1 kommentti:

  1. Hieno teksti. Hyvä idea pyytää ostajia tutustumaan mainittuihin tosiasioihin. On vaan niin sääli, että koirakuume tekee useat sokeiksi ja kuuroiksi. Terveisin Ulrike Salmela

    VastaaPoista